12 föreläsare som talar om #metoo
12 dec 2017
Kraften i sociala medier kan ingen längre tvivla på. I år har den använts till att göra världen lite bättre på många sätt. Vi har sett nya lagar bildas, demonstrationer fyllas och enorma summor pengar samlas in till cancerbehandlingar i Mexico. Men det finns bara en revolution och den heter #metoo.
Bransch efter bransch har brutit tystnaden och berättat om mäns trakasserier och våld. Me too berör oss alla oavsett om man själv drabbats och oavsett graden av utsatthet. Vi har alla varit en del av tystnadskulturen. Me too-rörelsen har skapat historia och det finns ingen väg tillbaka. Hur tar vi nästa steg? Varför har inte fler män sagt ifrån? Vad är chefens ansvar? Hur jobbar vi med företagskulturen?
Här tipsar vi om 12 föreläsare som talar om #metoo med olika infallsvinklar och ger Er verktyg för samtal, utveckling och förändring mot en mer jämställd arbetsplats.
Vill du boka en föreläsare som talar om #metoo så slå oss en signal på 031-780 32 35.
Lina Thomsgård är grundare av den sociala innovationen Rättviseförmedlingen som snabbt vuxit till en stark opinionskraft för mångfald och jämställdhet med 100 000 engagerade ”rättviseförmedlare”. Lina arbetar som programledare för Kobra på SVT och är även författare till boken En annan historia – om 51 kvinnor vi bör minnas. Hennes föreläsning heter Efter #metoo – hur går vi vidare? Om maktfördelning, kreativ företagskultur utan sexism och konkreta lösningar på strukturella problem. Förändring behöver inte vara särskilt svårt enligt Lina.
Alexandra Pascalidou är en välkänd och kritikerrosad författare, moderator, konferencier och föreläsare. Hon brinner för jämlikhet och mänskliga rättigheter och har bla utsetts till Årets Europé och tagit emot regeringens 5i12 pris för sitt arbete. Alexandra är aktuell med boken me too : Så går vi vidare Röst, redskap och råd. Boka Alexandra Pascalidou som föreläsare, moderator eller debattör på teman kring #metoo, jämställdhet, mångfald, entreprenörskap och mod.
Annika R Malmberg Hamilton har inspirerat och tränat tusentals människor – ledningsgrupper, team och säljare – till personlig utveckling och förbättrade resultat. Hon har en bakgrund som toppsäljare och är certifierad i kommunikationsverktyget Insight Discovery. Med koppling till #metoo föreläser Annika om vikten av ett tydligt ledarskap, trovärdighet och hur man både belönar rätt beteende och omedelbart ”straffar” det som bryter mot våra gemensamma regler och vår värdegrund. Hennes senaste bok heter Make it Work – en guide till fungerande relationer.
Camilla Ländin är författare till boken Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga. Behöver din organisation mindre snack och mera verkstad? Camilla är en entusiasmerande organisationskonsult och processledare som gärna arbetar med interaktiva metoder som skapar dynamik. Med koppling till #metoo talar hon bland annat om objektifiering och hö-hökultur, och framförallt att arbeta förebyggande.
Anna-Karin Lingham är varumärkesexpert med erfarenhet från företag som Axfood, Hästens Sängar och Apotek Hjärtat. Hon är författare till boken Visa ditt rätta jag som är en handbok där läsaren gör en resa med sitt eget personliga varumärke. I sina föreläsningar ger hon nycklar till hur man kan öka lönsamheten genom rätt varumärkesutveckling. Oavsett om det gäller företagets varumärke, personliga varumärken eller ambassadörskap. Hur #metoo och tystnadskultur påverkar varumärket för både individ och organisation vet Anna-Karin.
Pernilla Alexandersson är normingenjör och samordnare för Sveriges första och enda branschorganisation för företagare med jämställdhet, jämlikhet eller mångfald i sin affärsidé. Hon föreläser och utbildar kring jämställdhet och är även en föreläsare som talar om #metoo genom bland annat makttekniker för inkludering, verktyg för att bryta sexistisk jargong, lagstiftning samt framgångsfaktorer kring främjande av en arbetsmiljö fri från trakasserier och kränkningar.
Marianne Scheja är grundare av den unika modellen 4L för ett effektivt och empatiskt bemötande. Våga prata om det som händer kring #metoo med hjälp av 4L-metoden, språket som alla förstår. Vad kan du som arbetsgivare göra och hur kan vi förbättra arbetsmiljön. Och hur pratar man om trakasserier, härskartekniker, egenmakt och etisk kompetens? Marianne Scheja har lång erfarenhet av ledarskapsträning, svåra samtal och krishantering. Hon är även skådespelare vilket gör henne till en föreläsare med stark scennärvaro.
Mia Liljeberg har 18 års internationell erfarenhet inom kommunikation och ledarskap från de flesta branscher. Hon är ingenjör i botten och har arbetat som chef, rådgivare och projektledare i flera världsdelar. Hennes breda erfarenhet gör att hon lätt kan möta olika typer av målgrupper och företag när hon föreläser om förändring, modernt ledarskap och hur man odlar en kvalitetskultur. Med koppling till #metoo pratar Mia om den riktiga kulturen, inte de fina värdeorden på väggen, utan de beteenden som man låter fortgå ändå och visar dess påverkan på företagets strategi, kundnöjdhet och lönsamhet.
Annakarin Nyberg och Clara Lidström föreläser utifrån #metoo där forskaren Annakarins bok Sociala medier och härskartekniker är en del av upplägget. Här handlar det om kränkningar och maktutövande på nätet som inte på något sätt är ett undantag. Genom nätprofilen Clara UnderbaraClara Lidström, som till hög grad utsatts för trakasserier online, lär vi oss om strategier för att hantera kränkningar och härskartekniker. Clara är även en engagerad debattör och krönikör kring jämställdhet till exempel som krönikör i Expressen.
Charlotte Signahl räds inte de tuffa, obekväma frågorna. Med stor humor, faktakunskap och unika pedagogiska grepp avdramatiserar hon ämnen som mångfald, jämställdhet, mänskliga rättigheter och diskriminering. Charlotte kan både lagstiftning, härskarteknik och allt däremellan. Charlotte är en engagerad jämställdhetskonsult som föreläser om Efter #metoo – det här behöver du kunna! Som exempel ”Trakasserier och härskartekniker – Nu gäller det!” samt ”Måste jag älska varenda jävel?”
Frida Boisen föreläser om kraften i sociala medier. Boisens texter har delats hundratusentals gånger, hon har fått 90 000 svenskar att skriva på för en kampanj som drev igenom en folkomröstning och hon vann världsmästarpriset i sociala medier. Frida Boisen var talare när den först #metoo-manifestationen hölls på Sergels Torg. I sina föreläsningar ger hon #metoo som exempel för att illustrera digitaliseringen möjligheter för ditt varumärke. Hon talar också om framtidens ledarskap och att skapa en modern kultur med stark värdegrund.
Sofia Rasmussen är statsvetare och har tidigare arbetat med kvinnors mänskliga rättigheter internationellt. Hon har dessutom genomfört en lång rad studier kring människors arbetslivsvärderingar. I Sofias föreläsning Efter #MeToo – så attraherar du framtidens talanger berättar hon vad som krävs för att bli attraktiv som arbetsgivare. Hur ser framtidens kultur och ledarskap ut? Hur skapar vi ett varumärke som leder associationerna rätt? Vi lever i en ny tid. #MeToo manar till förändringar i arbetsmiljö och ledarskap. Ingen organisation vill lägga tid och resurser på att hantera en dysfunktionell arbetsmiljö.
Vill du boka en föreläsare som talare om #metoo så slå oss en signal på 031-780 32 35 så hjälper vid dig snabbt. Vi har fler talare som kan debattera och hålla föreläsningar på #metoo-tema och jämställdhet.