Fadimegalan 2018 mot hedersvåld
17 jan 2018
Den närmaste månaden arrangeras Fadimedagarna 2018 över hela Sverige. Den 21 januari 2018 är det 16 år sedan som Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev brutalt hedersmördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i Riksdagen där hon lyfte upp frågan med hedersrelaterat våld och förtryck. Nu hedras Fadimes minne och kamp för frihet och kärlek genom närmare 20 aktiviteter, däribland Fadimegalan i Stockholm den 20 januari samt i Göteborg den 4 februari.
Föreningen GAPF och Sara Mohammad lyfter hederskulturen och segregationen som en av de viktigaste frågorna i samhället idag. Problem som bör lösas med jämställdhet i fokus, löses ofta med könsseparation istället, vilket är en kortsiktig lösning som ger långsiktiga problem. ”Som organisation känner vi ansvar och respekt för kvinnokampen i Sverige som kämpat i över hundra år för den jämställdhet vi har idag. Något vi nu tvingas göra avkall på”. Därför är Årets tema för Fadimedagarna “Jämställdhet eller könsapartheid?”
”GAPF arbetar för att ALLA människor ska bli likabehandlade. Vi ska inte dela upp flickor och pojkar varken i skolan, på skolbussen, på idrotten och i simhallen. Kvinnor ska kunna vistas i offentliga rum i förorterna utan att känna sig hotade. Vi vill ta debatten från högerextremister och kulturrelativister. Vi vill väcka opinionen genom att våga prata om det på ett sakligt och kritiskt sätt som grundar sig på FNs konventioner om barn och mänskliga rättigheter.” – Sara Mohammad, grundare och ordförande för Riksorganisationen GAPF
All information och biljetter till Fadimegalan 2018 hittar du här
Medverkande är bland andra Nisti Stêrk och Sara Mohammad.
Sara Mohammad grundade Riksorganisationen GAPF 1991. Under sin uppväxt blev hon själv utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Vid 17 års ålder lämnade hon sin familj i irakiska Kurdistan efter att hon dödshotats av brodern som ville gifta bort Sara mot hennes vilja. 1993 kom hon till Sverige som kvotflykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddad. Idag är hon en efterfrågad föreläsare och har fått en rad utmärkelser och priser för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon har bland annat blivit utsedd till Svensk Hjälte 2007 och fått Svenska FN-förbundets MR pris 2016. 2017 blev Sara Mohammad hedersdoktor vid medicinska fakulteten på Linköpings universitet, och tilldelades H.M. Konung Carl XVI Gustafs medalj av 8:e storleken för betydande insatser för kvinnors rättigheter.