Checklista för hållbara evenemang
23 apr 2018
Att sträva efter att ha hållbara och miljöanpassade evenemang är en självklarhet idag. Det är många saker att tänka på när ett event ska arrangeras – alltifrån kommunikation och marknadsföring till transport, lokal och mat. Och så innehållet såklart, med ett intressant program och minnesvärda talare. Här får du en checklista som hjälper er att skapa hållbara evenemang utifrån flera perspektiv.
Checklista för hållbara evenemang
Kommunikation
– Trycksaker som till exempel inbjudningar och program trycks på miljömärkt papper.
– Deltagarbrickor görs i miljöanpassat material och lämnas tillbaka efter aktivitetens slut.
– Om deltagarna erbjuds logi väljs ett hotell med tydlig miljöprofil.
– Eventets medarbetare, externa aktörer och deltagare informeras om eventets miljö- och hållbarhetsarbete.
– Goodiebags/give-aways ska ha ett medvetet utvalt innehåll som matchar den hållbarhetsnivå som är tänkt för eventet. Alternativt uteslutas helt.
– Avtackning sker gärna med en etiskt och/eller miljömärkt produkt.
– Profilmaterial är miljöanpassat.
– Skyltar, vepor, banderoller, utställningsmaterial och liknande sparas och återanvänds.
– Värdera högtider i flera kulturer vid val av tid.
Transporter
– Placera eventet på en plats som är lättillgänglig med tåg och lokaltrafik.
– Tala om hur man kan ta sig till eventet med allmänna kommunikationsmedel. Anpassa start- och sluttid till aktuell tidtabeller.
– Uppmuntra samåkning.
– Överväg möjligheten att delta på distans.
– Tydliggör tillgänglighet för deltagare med fysiska utmaningar.
Energi och klimat
– Svanen-märkta blädderblock, whiteboard pennor, träpennor i konferenslokalen.
– Dokumentation i pappersform undviks och i stället hänvisas till webblänkar alternativt att dokumentationen finns tillgänglig på ett USB-minne.
– Säkerställ att inte engångsförpackningar används.
– Ersätt alla ”hand-outs” med onlineinformation. Skicka ut ett mail efter dagens slut.
– Vistas om möjligt i lokaler som använder grön el.
– Det ska finnas konferensutrustning som kan användas av personer med funktionsnedsättning.
Lokalen och platsen
– Uthyraren av lokalen har en uttalad miljöpolicy – antingen genom miljöcertifering eller genom att man kan visa på en tydlig miljöprofil och använder miljömärkta produkter.
– Gångvägen fram till entrén är framkomlig för personer som använder rullstol.
– Entrén har en lämplig ramp och entrédörrarna har automatiska öppnare.
– Rökförbud råder.
– Platser finns för deltagare som använder rullstol och podiet är lättillgängligt.
Mat och servering
– Sträva efter att servera ekologisk och/eller rättvisemärkt, närproducerad mat och dryck.
– Om möjlig servera vegetariska måltider till samtliga deltagare.
– Deltagare tillfrågas i inbjudan om de har behov av specialkost.
– Erbjud gärna kranvatten. Undvik vatten på platsflaska.
– Erbjud gärna information om förtäringens innehåll och vilka produkter som är etisk och ekologisk märkta och närproducerade.
– Engångsmaterial som exempelvis plastmuggar undviks. I första hand används porslin och i andra hand engångsartiklar i papper.
Lycka till med era hållbara evenemang!
Och vill ni sätt fokus på hållbarhet även på scenen så hjälper vi er gärna att boka föreläsare på tema hållbar utveckling, miljö och klimat. Slå oss en signal på 031-780 32 35.
*Delar av checklistans innehåll kommer från en folder gjord av Region Gävleborg som de använder i sin regionala utveckling.